Samo četiri posto građana osigurava imovinu!

Bez autora
Jul 27 2011

Croatia osiguranje lani je na ime šteta po policama osiguranja kućanstva isplatilo 13,82 milijuna kuna, što je oko 17,7 posto više u odnosu na 2009. godinu. Pri tom je samo za štete od krađa u stanovima i kućama lani isplaćeno 2,15 milijuna kuna i te su štete bile gotovo dvostruko veće nego u 2009. godini, što govori o porastu opasnosti od tog rizika. Prema statistici koju je nedavno objavio Hrvatski ured za osiguranje, u prvih šest mjeseci 2011. godine samo 171.206 građana Hrvatske, odnosno manje od 4 posto ukupnog stanovništva, imalo je policu osiguranja imovine kućanstva. Za osiguranje kućanstava građani su u prvoj polovici godine izdvojili 37,7 milijuna kuna, oko 3,7 posto više nego do kraja lipnja prošle godine. Usporedbe radi, prema statistici Europske federacije osiguravatelja (CEA), prosječan građanin Hrvatske izdvaja ukupno za sve premije osiguranja oko 289 eura godišnje, od čega se 213 ili više od 70 posto odnosi na neživotna osiguranja.

Samo četiri posto građana osigurava imovinu!Croatia osiguranje lani je na ime šteta po policama osiguranja kućanstva isplatilo 13,82 milijuna kuna, što je oko 17,7 posto više u odnosu na 2009. godinu.

Pri tom je samo za štete od krađa u stanovima i kućama lani isplaćeno 2,15 milijuna kuna i te su štete bile gotovo dvostruko veće nego u 2009. godini, što govori o porastu opasnosti od tog rizika, kažu u Croatia osiguranju.

Prema statistici koju je nedavno objavio Hrvatski ured za osiguranje, u prvih šest mjeseci 2011. godine samo 171.206 građana Hrvatske, odnosno manje od 4 posto ukupnog stanovništva, imalo je policu osiguranja imovine kućanstva. Za osiguranje kućanstava građani su u prvoj polovici godine izdvojili 37,7 milijuna kuna, oko 3,7 posto više nego do kraja lipnja prošle godine.

Usporedbe radi, prema statistici Europske federacije osiguravatelja (CEA), prosječan građanin Hrvatske izdvaja ukupno za sve premije osiguranja oko 289 eura godišnje, od čega se 213 ili više od 70 posto odnosi na neživotna osiguranja. No, samo oko 5 posto tog iznosa odlazi na osiguranje imovine. Istodobno, statistike britanskih osiguravatelja pokazuju da oko 78 posto Britanaca osigurava svoj dom od raznih rizika i opasnosti. Među ostalim, policom se imovina osigurava od elementarne nepogode, sve učestalijih krađa i razbojstva, ali i izljeva vode iz vodovodnih i kanalizacijskih cijevi, s tim da rizici rastu upravo u vrijeme godišnjih odmora.

U Croatia osiguranju ističu da se cijena osiguranja za prosječan dvosobni stan kreće između 200 i 250 kuna godišnje, što je doista minimalno ulaganje u sigurnost svog doma. Nažalost, većina osiguranika to shvati tek nakon što su doživjeli štetu koja ih stoji mnogo više, a moraju to podmiriti iz vlastita džepa.

Kako mnogi imaju policu osiguranja stana koju su sklopili kao osiguranje uza stambeni kredit, važno je imati na umu da takva polica pokriva samo troškove štete na objektu, a ne i troškove koji nastanu zbog štete ili krađe stvari iz kućanstva, pa to osiguranje treba ugovoriti kao dodatno. Takvom je policom, inače, moguće obuhvatiti veći broj rizika. Tako u Croatia osiguranju ističu da je moguće ugovoriti zaštitu stvari od čak 14 opasnosti, među kojima su požar i udar groma, oluja i tuča, poplave i bujice, klizanje tla i odronjavanje zemljišta. U sklopu te police moguće je ugovoriti i osiguranje od krađe, no ono se može ugovoriti i odvojeno.

U ljetnoj sezoni osiguravatelji posebno podsjećaju i na osiguranje apartmana, vikendica i kuća za odmor, koje treba zaštiti kroz razdoblje tijekom kojeg u njima nitko ne boravi, te posebno onih objekata koji se koriste za iznajmljivanje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik